play

Pielisen talvi: Riina-Liisa Oreniuksella oli Hiekkalahden väentuvalle heti suunnitelma – Haaveiden kahvila on saanut innostuneen alun

Riina-Liisa Oreniukselle oli heti selvää, että väentupaan tulee kahvila.

Riina-Liisa Oreniukselle oli heti selvää, että väentupaan tulee kahvila. Kuva: Tuire Haverinen

Tuire Haverinen

Kun Riina-Liisa Orenius ja hänen miehensä Marko Orenius ostivat Hiekkalahden tilan Valtimon keskustan kupeesta keväällä 2020, Riina-Liisa Oreniuksella oli heti tiedossa, mitä hän haluaa tehdä yli satavuotiaan talon väentuvalle.

– Tähän tulee kahvila, ei ollut muuta vaihtoehtoa, Orenius toteaa.

Kahvilan Orenius halusi, koska hän tykkää tunnelmallisista kahviloista ja on ajatellut, että sellaisessa paikassa olisi mukava olla töissä. Lisäksi koska hän asuttaa taloa kahdestaan miehensä kanssa, tilaakin on ja mitäpä muutakaan sillä tekisi.

– Varmaan aika monella on haave, että saisi kahvilan, hän arvelee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosien myötä haave tarkentui latukahvilaksi, sillä talon takaa kulkee latu Lokkiharjun ja Ylä-Valtimon suunnilta. Orenius kaipasi myös paikkaa, jonne pääsisi sukset jalassa kahville. Sellaista kun hänen mukaansa ei löydy muualta kuin Lapista. Lisäksi Oreniuksella on kesäisin niin paljon tekemistä, että kahvilan pitämistä on vaikea mahduttaa suunnitelmiin.

– Aloitin keveästi pop up -kahvilalla, että näen, miten tämä lähtee käyntiin. Mutta tarkoitus on kasvattaa toimintaa, kunhan selvitän, mikä tässä olisi paras toimintatapa. Periaatteena on tehdä riskitöntä liiketoimintaa, eikä tässä olekaan hirveästi kuluja, kun kahvila on omassa kodissa.

Kahvilassa on tunnelmallinen sisustus.

Kahvilassa on tunnelmallinen sisustus. Kuva: Tuire Haverinen

Kahvilassa on myynnissä myös Tokahima-yrityksen paikallisesta kierrätystavarasta valmistettuja Hitsit ja hommelit -käsitöitä.

Kahvilassa on myynnissä myös Tokahima-yrityksen paikallisesta kierrätystavarasta valmistettuja Hitsit ja hommelit -käsitöitä. Kuva: Tuire Haverinen

Kahvilatuotteiden lisäksi tilan entisen emännän mukaan nimetyssä Gustaava-kahvilassa on myynnissä Tokahima-yrityksen paikallisesta kierrätystavarasta valmistettuja Hitsit ja hommelit -käsitöitä sekä Oreniuksen itse tekemiä kynttilöitä.

Väkeä tuvan täydeltä

Riina-Liisa Orenius avasi latukahvilansa ovet ensimmäisen kerran Marrasmessujen aikaan viime vuonna. Kävijöitä tuli yli 80.

– Oli ihan väenpaljous. Ei siinä kerinnyt jutella, kahvia vain keitteli. Väkeä oli jo liian paljon.

Seuraavan kerran kahvila oli avoinna loppiaisena. Pakkasta oli yli 30 astetta ja Orenius mietti, tuleeko paikalle ketään. Peruakaan ei kuitenkaan enää viitsinyt.

– Paikalle tuli parikymmentä ihmistä. Oli mukava istuskella ja jutella ihmisten kanssa, heitä jäi tänne istumaan sulkemisajan jälkeenkin. Oli hyvä tunnelma.

Kahvilaan kuljetaan oman sisäänkäynnin kautta.

Kahvilaan kuljetaan oman sisäänkäynnin kautta. Kuva: Tuire Haverinen

Loppiaisen jälkeen kahvila ei ole ollut auki, sillä Oreniuksen päivätyö Nurmeskodin kokkina vaikuttaa myös kahvilan pitoon. Hän aikoo kuitenkin pitää kahvilaa auki hiihtolomakauden kynnyksellä 17. helmikuuta sekä 9. maaliskuuta.

– Toivotaan, että silloin ei ole niin kova pakkanen kuin loppiaisena. Latukahvilakonsepti ei toimi, kun ei ole yhden yhtä hiihtäjää, Orenius naurahtaa.

Oikaisu 16.2. kello 7.22: Toinen jutussa kerrotuista aukioloajoista oli virheellinen. Kahvila on avoinna 9. maaliskuuta, ei marraskuuta.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta