play

Pielisen talvi: Toivontornista näkee selkeällä säällä pitkälle Pohjois-Pieliselle – Polkua pääsee kulkemaan talvellakin

Toivontornilta avautuu näkymä Pieliselle.

Toivontornilta avautuu näkymä Pieliselle. Kuva: Anu Saarelainen

Tuire Haverinen

– Talvella näkymät ovat erilaiset. Selkeänä päivänä näkee hyvin Pohjois-Pieliselle, kun ei ole puiden lehtiä esteenä, toteaa Haikolan renkinä tunnettu Jari Lampinen.

Maisemat, joihin Lampinen viittaa, näkyvät Toivontornista, joka on Kohtavaaran luonto- ja historiapolun varrella Nurmeksessa. Reitti alkaa Haikolan talon pysäköintialueelta ja kiertää Kohtavaaran rinteillä.

– Reittiä pääsee hyvin kulkemaan talvellakin. Polku pysyy avattuna, sillä esimerkiksi tammikuussa sitä kulki vieraskirjan mukaan yli 30 henkeä. Jos tulee kunnon lumisateet, silloin sitä täytyy putsata, Lampinen kertoo.

Jari Lampinen lakaisee Toivontornin portaat ja ylätasanteen lumisateen jäljiltä.

Jari Lampinen lakaisee Toivontornin portaat ja ylätasanteen lumisateen jäljiltä. Kuva: Anu Saarelainen

Reitin voi kiertää lenkkinä, jossa alussa vaaditaan kohtalaista kuntoa, kun 400 metrin matkalla on nousua 80 metriä. Taivalta helpottavat kiviset Paavon portaat, kallioisen kohdan köysikaide ja Helvin hengähdyspenkki. Loivempi reitti tornille on 1,2 kilometrin pituinen.

– Eikä mikään estä kulkemasta kumpaankin suuntaan loivempaa reittiä. Jyrkempi reitti vaatii tasapainoa. Myös kävelysauvat ovat kätevät, niistä saa tukea, Lampinen vinkkaa.

– Keväällä nuorempi väki voi laskea takapuolella alas jyrkempää puolta, jolloin siitä voi tulla vähän ränni, hän varoittaa.

Lapsille puuhaa

Toivontornissa vierailun jälkeen voi siirtyä Haikolan talon päätyyn, josta löytyy Haikolan Tuulansuoja. Talon alakerrasta saunan vierestä löytyy mehupiste ja wc:t. Ulkona on lisäksi grillauspaikka.

– Viime talvi oli pitkä. Silloin mehupisteellä kävi 600 ihmistä, Jari Lampinen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuulansuoja on myös hiihtäjien käytössä, sillä kaupungin latuverkosto poikkeaa Haikolan kautta. Ellun lenkiltä erkanee noin 3,7 kilometrin pituinen latu Haikolan rantaan ja jäälatua pitkin voi jatkaa noin 5 kilometrin päähän Ellun kalliolle.

– Mehupiste ja wc:t ovat käytössä niin kauan kuin latuja hoidetaan, Lampinen sanoo.

Hiihtolomaviikolla 10 Toivontornin reitillä on lapsille mieluista puuhaa. Lipinlahden nuorisoseura järjestää silloin yhdessä Haikolan talon kanssa Toivontornin valloitus -luontoretken lapsille ja lapsiperheille.

Reitin varrella on lapsille luontoaiheisia kysymyksiä. Valloituksen saa toteuttaa omaan tahtiin ja omien aikataulujen mukaan 4.–10. maaliskuuta. Tarkemmat ohjeet ja vastauslomakkeet löytyvät Haikolan talon rannassa sijaitsevasta kodasta.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta