play

Rytmiä lomaan ja uusia kokemuksia – Kesätyöt antavat nuorille eväitä tulevaisuutta varten

Tiia Vainionpää (vas.), Aada Reijonen ja Sini Mustonen muistelevat yhdessä heidän aikaisempia kesätyöpaikkojaan.

Tiia Vainionpää (vas.), Aada Reijonen ja Sini Mustonen muistelevat yhdessä heidän aikaisempia kesätyöpaikkojaan. Kuva: Valtteri Pyykönen

Valtteri Pyykönen

Kesätyöt ovat iso osa monen nuoren kesää. Monilla suurilla paikkakunnilla osa nuorista kuitenkin saattaa jäädä ilman työpaikkaa. Minkälainen tilanne on Pielisen Karjalassa?

Lukion toisen luokan opiskelijat Tiia Vainionpää, Sini Mustonen ja Aada Reijonen ovat olleet kesätöissä jo useana kesänä hyvin erilaisissa paikoissa.

He ovat työskennelleet muun muassa kaupan kassalla, päiväkodeissa sekä kesäsomettajina.

– Olen ollut yläkoulusta lähtien kesätöissä lastenhoitoon liittyvissä paikoissa, kuten Pikku-Kaarlen päiväkodissa. Tänä kesänä luvassa on lisäksi kaksi viikkoa kotihoidossa, mikä on mukavaa vaihtelua, Mustonen kertoo.

– Kahtena edellisenä kesänä työskentelin Juuassa kesäsomettajana, mikä on ollut todella hauskaa. On saanut tavata uusia ihmisiä ja löytänyt uusia paikkoja myös kotiseudulta, Reijonen sanoo.

Töiden saaminen Nurmeksessa sekä Juuassa on heidän mielestään helppoa – jos siihen vain ryhtyy tarpeeksi ajoissa.

– Olen itse saanut työpaikan joka kesä. En tunne ketään kaveria, joka olisi kesällä jäänyt ilman paikkaa. Pitää kuitenkin itse nähdä vaivaa sen eteen, Vainionpää täsmentää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Täytyy ehdottomasti osata olla oma-aloitteinen ja ajatella myös luovasti. Jos tyytyy vain niihin paikkoihin, joista erikseen ilmoitetaan vaikka somessa, silloin saattaa jäädä ilman työtä. Aktiivisuus palkitaan kesätyötä metsästäessä, Reijonen toteaa.

Rytmitystä lomaan

Jos lomalla ei ole oikein mitään tekemistä, oma rytmi saattaa mennä hieman sekaisin. Siinä vaiheessa kesätyöt rientävät apuun.

– Kesätöissä hyvä puoli on se, että kun kesäloma on pitkä, saa jotain järkevää tekemistä edes joksikin aikaa. Lisäksi oppii, ettei raha kasva puussa, Sini Mustonen toteaa.

– Mielestäni myös se on tärkeää, että nuori saa kesätöistä omaa taskurahaa ja kokemusta tulevaisuutta varten, Tiia Vainionpää kertoo.

Lisäksi oppii, ettei raha kasva puussa.
Sini Mustonen

Mikäli tulevaisuuden suunnitelmat ovat nuorella vielä hukassa, kesätyöt voivat olla yksi ratkaisu tähän ongelmaan.

– Kesätöitä hakiessa kannattaa etsiä erikoisempiakin paikkoja ja semmoisia, mitkä kiinnostavat juuri itseä. Voi löytää ehkä tulevaisuuden työpaikan, kun etsii uusia kokemuksia ja kokeilee töitä vähän kaikenlaisilta eri aloilta, Aada Reijonen opastaa.

Nuoren asema työpaikalla

Lukiolaiset kertovat, että heitä on kohdeltu hyvin kesätöissä. Muut vakituiset työntekijät ovat kohdanneet heidät innolla ja ottaneet ilolla vastaan.

– Niissä paikoissa, joissa itse olen ollut, kaikkia on kohdeltu yhdenvertaisesti ja haluttu perehdyttää työhön mielellään, Sini Mustonen kertoo.

– Täytyy myöntää, että joissain paikoissa olen törmännyt siihen, että kesätyöntekijöitä pidetään jotenkin huonompina. Yleensä kuitenkin on otettu ilolla vastaan mukaan työporukkaan, Tiia Vainionpää sanoo.

Nurmeksen kaupungin myöntämä kesätyöseteli varmistaa, että nuori saa kahden viikon työstä vähintään 430 euroa palkkaa nettona.

Lukiolaiset ovat samaa mieltä siitä, että nuoren tienaama palkka kesätöistä on kohtuullinen ja oikeudenmukainen.

– Nuorilla ei ole paljoa pakollisia menoja, joten muutama satanen on ihan hyvä määrä. Ei voi verrata esimerkiksi vuokraa ja veroja maksavien aikuisten saamaan palkkaan, Aada Reijonen kertoo.

– Sanoisin, että omissa kesätöissä palkkaa on maksettu hyvä määrä. Eihän se ole samanlainen kuin normityöntekijöillä, mutta toisaalta kesätyöntekijöiltä ei myöskään vaadita ehkä yhtä paljoa. Mutta kyllä sillä palkalla pärjää, Mustonen toteaa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta