play

Uutisten viikko: “Oli paras päivä, kun tiesi, että paikallislehti tulee” – Uutisten seuraaminen on etenkin opiskelijoille palkitsevaa

Aada Reijonen (vas.) ja Jenni Aromaa selaamassa päivän uutisia yhdessä.

Aada Reijonen (vas.) ja Jenni Aromaa selaamassa päivän uutisia yhdessä. Kuva: Valtteri Pyykönen

Valtteri Pyykönen

Digitalisaation myötä uutisten seuraaminen ja lukeminen on muuttunut helpommaksi sekä käytännöllisemmäksi – etenkin diginatiiville nuorisolle. Mistä ja miten Nurmeksen lukion opiskelijat seuraavat uutisia?

Abiturientti Aada Reijonen sekä lukion toisen vuosikurssin opiskelija Jenni Aromaa lukevat uutisia vaihtelevasti: välillä enemmän ja välillä hieman harvemmin. Aromaa kertoo katsovansa uutisia sosiaalisen median palvelusta Tiktokista. Tämän lisäksi hän lukee Helsingin Sanomia ja iltapäivälehtiä.

– Ehkä pari kertaa viikossa tulee luettua Helsingin Sanomat, kun koululta saatiin tunnukset siihen. Luen joskus myös Ilta-Sanomia, Aromaa mainitsee.

Reijosen ensisijainen uutislähde on Kymmenen uutiset. Hän kertoo, että tapa katsoa joka ilta uutiset juontaa juurensa hänen kotiinsa, jossa on katsottu yhdessä uutisia.

– Vaikka asunkin nyt omillani, katson edelleen telkkarista joka ilta Kymmenen uutiset. Ilta-Sanomiakin tulee selailtua moneen otteeseen päivän aikana, Reijonen lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opiskelijat tykkäävät lukea etenkin juoru- sekä kohu-uutisia, mutta myös politiikkaan ja urheiluun liittyviä uutisia.

– Yleensä pidän juoruista ja aiheista, jotka koskettavat itseäni jollain tavalla. Politiikka sen sijaan ei kauheasti kiinnosta, Aromaa sanoo.

– Tykkään lukea ajankohtaisista asioista, kuten politiikasta. Myös rikos- ja urheiluaiheiset uutiset ovat mielenkiintoisia, Reijonen kertoo.

Tärkeä monille ihmisille

Opiskelijat mainitsevat, etteivät he lue säännöllisesti paikallislehteä. Jenni Aromaa kertoo, että hänen vanhempansa lukevat Ylä-Karjalaa kotona enemmän kuin hän.

– Jos sattuu olemaan jokin mielenkiintoinen kuva, sitten saatan itsekin lukea lehteä, Aromaa sanoo.

– Kaupunki tarjosi ilmaiseksi Ylä-Karjalan yhdeksi kuukaudeksi muuttaessani tänne, mikä oli tosi mukava juttu. Jos jossain törmään meidän paikallislehteen, esimerkiksi kirjastossa, voisin lukaista sen läpi, Aada Reijonen kertoo.

Olen aina arvostanut paikallislehtiä, koska tiedän, miten tärkeä se on monille ihmisille.
Aada Reijonen

Vaikka nuoret eivät Ylä-Karjalaa tai muita paikallislehtiä sen kummemmin lue, he silti arvostavat niitä, sillä ne voivat merkitä muille ihmisille erittäin paljon.

– Olen aina arvostanut paikallislehtiä, koska tiedän, miten tärkeä se on monille ihmisille. Se on todella hyvä kanava ilmoittaa ajankohtaisista tapahtumista ja se luo yhteisöllisyyttä, kun tiedetään, mitä tapahtuu, Reijonen toteaa.

– Kun asuin vielä Juuassa, oli paras päivä, kun tiesi, että paikallislehti tulee, Reijonen naurahtaa.

Uutisvideot tärkeitä

Opiskelijat kertovat, että uutisten seuraaminen on hyvin antoisaa ja hyödyllistä. Jenni Aromaa kertoo, että on helpompi pysyä ajan tasalla niin kotimaan kuin ulkomaidenkin asioista, kun seuraa uutisia säännöllisesti. Aada Reijonen lisää, että uutisten lukeminen parantaa yleissivistystä ja auttaa koulussa opiskeltujen asioiden ymmärtämistä. Ajankohtaisia uutisia voi myös hyödyntää ylioppilaskokeissa.

– Meillä oli esimerkiksi terveystiedon preliminäärikoe, jossa pystyi hyödyntämään ajankohtaisia tietoja, Aromaa mainitsee.

Reijosen mielestä on helppo pysyä mukana uutisvirrassa, jos käyttää sosiaalista mediaa. Hän kuitenkin mainitsee, että sosiaalisen median kanavissa enemmän tilaa saavat uutiset, joilla ei ole kauheasti yhteiskunnallista merkitystä.

– Usein näkee uutisia kauppojen kuljetusroboteista, jotka ovat jääneet jumiin esimerkiksi lumikinokseen, Reijonen kertoo.

Opiskelijat pohtivat, miten nuoria saisi kannustettua lukemaan lisää uutisia. Kuvat ja videot ovat tärkeitä, sillä niillä saa herätettyä lukijan huomion. Aromaa miettii, että joskus voisi olla uutinen, jossa olisi tekstin sijasta äänite.

– Esimerkiksi politiikka- ja talousuutiset eivät yleensä kiinnosta, koska niissä on usein hankalaa sanastoa sekä vaikeita termejä. Semmoiset uutiset voisivat olla kivempia Tiktokissa, kun niitä termejä on avattu siinä videolla selkokielellä katsojalle, Aromaa kertoo.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta