play

Idän villafestarit kokoaa käsityöihmisiä yhteen – Tänä vuonna suunnitelmissa yhteisötaideteos

Villafestareilla on ohjelmassa muiden muassa luento kasvivärjäyksen saloista.

Villafestareilla on ohjelmassa muiden muassa luento kasvivärjäyksen saloista. Kuva: Elina Räsänen

Katri Kantola

Elokuun toisena viikonloppuna 12.–13. elokuuta pidetään Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa järjestyksessään toiset Idän villafestarit.

Villafestarit on Itä-Suomen alueella ainoa suuri käsityöharrastajien tapahtuma, jonka tavoitteena on tuoda yhteen käsityöihmisiä ympäri Suomea vaihtamaan ideoita, inspiroitumaan ja viettämään yhdessä aikaa mukavan tekemisen äärellä. Festareilla on luvassa monipuolista ohjelmaa, kuten luentoja, musiikkia ja työpajoja sekä näytteilleasettajia esittelemässä omia tuotteitaan.

Idän villafestareiden kantavana teemana on yhdessä tekeminen, käsityön ilo ja tietysti villa. Tapahtuma saa jatkoa edellisvuoden hyvien festarikokemusten myötä, kun noin tuhat käsityöharrastajaa kautta maan löysi tapahtuman.

Palautteesta ideoita

Villafestareiden tämän vuotuisissa järjestelyissä on otettu huomioon edellisvuoden kävijöiden antama palaute, ja sieltä on myös poimittu ideoita tulevaan festariohjelmaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Palautetta on luettu tarkasti, ja sieltä nousi esimerkiksi idea yhteisötaideteoksen toteuttamisesta, sillä ohjelmaan toivottiin enemmän yhdessä tekemistä, kertoo festareiden puuhanainen ja Idän kehräämön yrittäjä Anniina Nykänen.

Yhteisötaideteoksessa ideana on, että kaikki voivat käydä sitä tekemässä. Teoksen toteuttamisen ohjaavat festareiden puuhanaisina myös toimivat Raija Kivioja ja Seija Kolehmainen.

Nokkonen on erittäin trendikäs ja monipuolinen kasvi.
Anniina Nykänen

– Teoksen loppusijoituspaikka on vielä hakusessa. Sen lopullinen koko ja muoto myös vaikuttavat siihen, mihin teos laitetaan esille. Se on myös yllätys, mitä käytännössä tehdään, Nykänen kertoo.

Monipuolista ohjelmaa

Kestävä kehitys on Anniina Nykäsen mukaan myös festareiden keskeinen näkökulma, koska se tulee ottaa huomioon aina, kun hyödynnetään luonnonmateriaaleja. Festariohjelmassa onkin luvassa esimerkiksi luento hävikkivillan hyödyntämisestä. Ohjelma sisältää muitakin luentoja maanläheisistä aiheista, kuten kasvivärjäyksen saloista sekä nokkosen käyttämisestä kehruukuituna.

– Nokkonen on erittäin trendikäs ja monipuolinen kasvi, ja varmasti todella kiinnostava luento on tulossa, Nykänen ennustaa.

Festareiden musiikkitarjonnasta vastaa runolaulaja Ilona Korhonen, joka on myös suosittu käsityöbloggari ja persoonallisista, itse värjäämistään langoista tunnettu lankakauppias. Lauantain iltaohjelman musiikista vastaa trubaduuri Anni Rissanen, joka soittaa covereita laidasta laitaan ja takaa illan rennon tunnelman. Ennen illanviettoa on ohjelmassa myös käsityöläisen vetreyttävä joogahetki.

Nykänen toivoo Idän villafestareilta jälleen rentoa tunnelmaa, mukavaa yhdessä tekemistä ja talkoisiin saa tietysti myös osallistua.

– Pienellä porukalla tätä on puuhattu yhteistyössä Hyvärilän kanssa, minä, yhteisötaideteosnaiset Raija ja Seija, Reeta Rönkkö ja neulesuunnittelija Minna Heikkinen ollaan ydinporukka, mutta apukäsiä vielä tarvitaan, Nykänen sanoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta