play

Rissaset löysivät unelmakodin 20 vuotta asumattomana olleesta tilasta – Sitten pihamaalle alkoi muodostua kosteutta

Lampi muodostui niittyjen ja asuinrakennuksen väliin. Eläimet eivät kuitenkaan pääse lampeen, sillä se on tarkoitettu ihmisten uimakäyttöön.

Lampi muodostui niittyjen ja asuinrakennuksen väliin. Eläimet eivät kuitenkaan pääse lampeen, sillä se on tarkoitettu ihmisten uimakäyttöön. Kuva: Risto Kuittinen

Risto Kuittinen

Rissaset ovat asuneet Juhananvaaran laella vuoden 2023 pääsiäisestä lähtien, ja Vaaranpään tila alkaa viimeisiä silauksia vaille vihdoin näyttää ja tuntua valmiilta. Aiemman kodin Salmenkylässä käytyä pieneksi kriteerit uudelle kotipaikalle eivät olleet korkeat: tie ja peltoa saisi jonkin verran olla.

Rissaset kävivät läpi parikymmentä autiopaikkaa Kuopiontien varrelta.

– Tämä oli ainoa, joka oli mahdollista ostaa. Autioituvia paikkoja on tosi paljon, mutta perikunnat haluavat viimeiseen asti pitää kiinni niistä. Niitä ei kukaan kunnosta, eikä asu, mutta niitä ei myydäkään, Katariina Rissanen sanoo.

– Tässäkin myyjä mietti useamman kuukauden, mutta lopulta päätti, että kuulostaa hyvältä ajatukselta, että tänne tulisi elämää. Onneksi hän päätyi tämmöiseen ratkaisuun, Rissanen iloitsee.

Juhananvaaran laelta näkee kauas.

Juhananvaaran laelta näkee kauas. Kuva: Risto Kuittinen

20 vuotta asumattomana olleen tilan ulkopuolista ympäristöä Rissanen kuvailee historialtaan monipuoliseksi.

– Tässä on paljon vanhoja asuinpaikkoja, raunioitakin. Menee tästä mihin suuntaan tahansa, tulee vastaan paikka, jossa ihmiset ovat joskus asuneet. Tällä alueella on valtava tarinallinen historia.

Hulppean maiseman ja reilun kuuden hehtaarin niittyalan lisäksi tila tarjosi tulevaa kotiaan rakentaville Rissasille yllätyksen, kun rakennusmaita kaivellessa alkoi rinteeseen muodostua kosteutta. Pian Jarkko Rissanen soitteli vaimolleen kysellen, että miltä kuulostaisi, että talon viereen tulisi lampi. Ankkalammeksikin mies taisi vesistöä kuvailla.

– Muodostui kuva, että se olisi halkaisijaltaan joku 15 metrin rummakko, josta voi ottaa eläimille vettä, Katariina Rissanen muistelee mielikuviaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yllätys olikin suuri, kun Katariina saapui työmaalle.

– Täällä oli ihan hervoton kaivanto. Oli löytynyt kallioholma, johon vesi alkoi valua. Nyt siinä on kahdeksan metriä syvä lampi, johon vesi tulee jostain maan uumenista ja sen annetaan valua vapaasti entisiin uomiinsa.

Rissaset tekivät lampeen matalan hiekkarannan, mutta jättivät toisen puolen kallion paljaaksi hyppykallioksi.

– On uitu jo useampana kesänä, Rissanen kertoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta